Ortopediingeniør – hva er det?

23 november 2023
Eivind Øi

editorial

Ortopediingeniører er spesialister på å utvikle og produsere hjelpemidler og ortopediske produkter for personer med funksjonshemninger og skader i muskler, bein eller ledd. Ortopediingeniører arbeider nesten alltid i samarbeid med helsepersonell for å sikre at deres design samsvarer med pasientenes spesifikke behov.

Hva gjør en ortopediingeniør?

Ortopediingeniører er ansvarlige for å designe og produsere ortopediske hjelpemidler som proteser (kunstige lemmer), ortoser (beskyttelsesutstyr for ledd eller ryggrad), sko og innleggssåler for å hjelpe pasienter med å gjenoppta så mye av sin normale fysiske aktivitet som mulig. Det kan være en lang og vanskelig vei å gå, men man kan komme langt med de forskjellige hjelpemidlene. 

For å lage proteser som er en eksakt passform til pasienten, tar ortopediingeniører nøyaktige mål av pasientens stump eller den manglende kroppsdelen. Ortopediingeniører jobber også med pasienter som har cerebral parese eller andre nevrologiske utfordringer, og lager hjelpemidler som støtter kroppen i ulike stillinger.

Ortopediingeniør

Karriereutsikter for ortopediingeniører

Ortopedi er en stor og stadig voksende bransje som tilbyr en rekke karrieremuligheter. Mange ortopediingeniører arbeider linjedirekte for helseinstitusjoner eller for kommersielle ortopedi- og hjelpemiddelselskaper. En annen mulighet for ortopediingeniører er å jobbe innen forskning og utvikling, hvor de vil jobbe på å utvikle nye og forbedrede ortopediske hjelpemidler. Andre igjen velger å undervise og trene opp andre ortopediingeniører i en akademisk setting.

Hvordan kan man bli en ortopediingeniør?

For å bli en ortopediingeniør, trenger man generelt en bachelorgrad eller en mastergrad i ingeniørfag som maskinteknikk, medisinsk teknologi eller biomekanikk. Det anbefales også at man har erfaring med datamaskinassistert designprogramvare (CAD) og tekniske tegninger.

I tillegg til utdanningen, er det gunstig å få praktisk erfaring gjennom internship i ortopedi- og hjelpemiddelindustrien eller ved å jobbe som assistent hos ei helseinstitusjon. Så om du er interessert i å designe produkter og hjelpemidler som vil utgjøre en stor forskjell i hverdagen til mennesker med skader eller funksjonshemninger, kan en karriere som ortopediingeniør være den rette sti for deg.

Flere nyheter