Bli en kvalifisert rigger gjennom riggerkurs

22 august 2024
Kim Andre Haugen

editorial

I industrier hvor løft og forflytning av tunge laster er en dagligdags oppgave, utgjør riggerens rolle en sentral sikkerhetsfunksjon. Kvalifiserte riggere besitter de nødvendige kompetansene for å sikre at løfteoperasjoner blir gjennomført både sikkert og effektivt. Riggerkurs gir den essensielle teoretiske og praktiske treningen som er nødvendig for å arbeide sikkert som en profesjonell rigger. Introduksjonen til dette arbeidsfeltet krever opplæring i sikkerhetsprosedyrer, kompetent hansk av løfteutstyr, og en forståelse av dynamikken ved forskjellige løfteoppdrag.

Hva er riggerkurs?

Riggerkurs er designet for å gi deltakere en solid forståelse av prinsippene og praksisene som er involvert i riggeoperasjoner. Målgruppen for disse kursene varierer, og kan inkludere alt fra nybegynnere som ønsker å starte en karriere innenfor rigging, til erfarne personer som trenger en oppdatering eller videreutvikling av sine ferdigheter. Kursinnholdet dekker områder som sikkerhetsprosedyrer, beregning av løftelast, korrekt bruk av løfteutstyr og tilbehør, signalering, og kommunikasjon under løfteoperasjoner.

Kvalitet og innhold av riggerkurs kan variere, men de fleste vil tilby en kombinasjon av klasseromsundervisning og praktisk erfaring. De fleste kursene er utformet i tråd med nasjonale og internasjonale standarder, og gir ofte sertifiseringer som anerkjennes innenfor bransjen. Dette sikrer at de som fullfører kurset er utstyrt med kunnskap og ferdigheter som matcher etablerte sikkerhetskrav og jobbforventninger.

Sikkerhetsaspekter og kompetanseutvikling

Sikkerhet er det overordnede emnet i ethvert riggerkurs. Ulykker og skader kan lett oppstå når tunge laster løftes eller beveges, og en grundig sikkerhetsopplæring reduserer risikoen for personskader og materielle skader. Kurset vil detaljert gjennomgå sikkerhetsprosedyrer og risikovurdering, varslingsrutiner, samt førstehjelp ved arbeidsrelaterte skader.

Utvikling av faglig kompetanse er også et sentralt mål i riggerkurs. Gjennom teori og praksis får deltakerne viktig innsikt i kritiske aspekter ved rigging. Disse inkluderer men er ikke begrenset til:

– Korrekt seleksjon og bruk av løfteutstyr som tauverk, stropper, sjakler, vinsjer og kraner.

– Kjennskap til lastens tyngdepunkt og korrekt sikring av lasten.

– Effektiv kommunikasjon og bruk av håndsignaler eller radiokommunikasjon for koordinering av løfteoperasjoner.

– Vedlikehold og kontroll av utstyr for å sikre at de er i god og sikker arbeidstilstand.

Etter gjennomført kurs, skal deltakere være kompetente og selvsikre i å planlegge og gjennomføre forskjellige typer løfteoperasjoner på en trygg og effektiv måte.

image

Veien til sertifisering og jobbmuligheter

For de som ønsker å arbeide som riggere i et profesjonelt miljø, er det oftest nødvendig med en rigger sertifisering. Etter endt riggerkurs, avhengig av landets krav og regelverk, kan det være nødvendig å gjennomføre en formell sertifiseringseksamen. Denne sertifiseringen bekrefter at individet har oppnådd et definert kompetansenivå, og det er et bevis på deres evne til å utføre oppgaver knyttet til rigging i henhold til bransjens sikkerhetsstandarder.

Med en sertifisering i hånd, åpner en rekke jobbmuligheter seg innenfor ulike sektorer som bygg og anlegg, olje og gass, maritim næring, underholdningsbransjen, og mange andre industrier som krever rigging av laster. Riggere kan fortsette å utvikle sine ferdigheter og kunnskap, og det er muligheter for avansement til mer ansvarlige roller som rigger supervisor, rigging foreman, eller til og med prosjektledelse.

Riggerkurs tilbyr nødvendig subdivis korrekte prinsipper og ferdigheter som kreves for å understøtte fundamental sikkerhet og kompetanseutvikling innen riggeindustrien. 

Flere nyheter